Dark
Light

Margaretha van Savoye en de Pizza Margherita

Auteur:
1 minuut leestijd
Pizza Margherita - cc
Pizza Margherita - cc

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Margaretha van Savoye en de Pizza Margherita

Margaretha van Savoye - cc
Margaretha van Savoye – cc
Een pizza margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie. De pizza is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha, echtgenote van Umberto I.

Margaretha werd geboren als de dochter van de hertog van Genua en een Saksische prinses. Ze was nog geen zeventien toen ze in 1868 trouwde met haar neef, die als Umberto I koning van Italië werd. Bij een derde anarchistische aanslag werd Umberto in 1900 vermoord. Margaretha leefde nog zesentwintig jaar als koningin-moeder en toerde met een reusachtige witte limousine, die zeven personen en vierhonderd kilo bagage kon bevatten, door Europa. Toen zij met haar man in 1889 in hun zuidelijke zomerresidentie Capodimonte bij Napels verbleef, kreeg ze op zekere dag trek in pizza, in die tijd nog een typisch gerecht voor wat armere mensen. De plaatselijke pizzabakker Raffaela Esposito van pizzeria Brandi bakte voor haar twee traditionele pizza’s en een nieuwe die ter ere van het koningshuis alleen met tomaten (rood), mozzarellakaas (wit) en basilicum (groen) was gegarneerd, dus in de nationale kleuren van het jonge Italië. Volgens de legende vond de koningin de derde pizza het lekkerst en werd hij daarom naar haar genoemd.

De koningin heeft Esposito een bedankbrief geschreven. Een kopie van deze brief, gedateerd 11 juni 1889, hangt nu nog steeds aan de muur van pizzeria Brandi.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Ook interessant: Een beknopte geschiedenis van de pizza

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×