Dark
Light

Flashmob-concert met historische piano’s

Auteur:
2 minuten leestijd

De pianoforte tafelpiano van John Broadwood uit 1803
De pianoforte tafelpiano van John Broadwood uit 1803
De beheerders van de Sweelinck Collectie vragen dinsdag met een zogenaamd flashmob-concert in Amsterdam aandacht voor de eigen collectie. Dit omdat deze beroemde collectie historische toetsinstrumenten eerder dit jaar op straat dreigde te worden gezet.


De Sweelinck Collectie werd in de jaren zeventig opgezet. In deze periode kwam er steeds meer belangstelling voor de authentieke muziekuitvoering van muziek uit de achttiende en negentiende eeuw. De collectie bestaat voornamelijk uit historische pianofortes en vroege piano’s. Enkele jaren geleden kwam de collectie onder de vleugels van het aan de Keizersgracht gevestigde Museum Geelvinck.

In het museum zijn verschillende van deze piano’s te vinden. Ze worden daar ook nog geregeld bespeeld. Een groot deel van de collectie is opgeslagen in een depot in Rijswijk van het Instituut Collectie Nederland (ICN). Museum Geelvinck:

Eind januari jongstleden werd ons duidelijk, dat door overheidsbezuinigingen het belangrijkste deel van de collectie uit het ICN depot in Rijswijk moest verdwijnen en wel binnen vier maanden. In dit geklimatiseerde depot stonden bijna veertig piano’s, die onder de bescherming van de lijst nationaal erfgoed (Wbc) moeten gaan vallen. Het betreft onder meer de oudste piano’s in Nederlandse musea en bijzondere Nederlandse en buitenlandse vroege piano’s.

Een dag voordat de piano’s uit depot gehaald moesten worden vond het museum uiteindelijk een oplossing. De historische instrumenten zijn naar een tijdelijke loods overgebracht.

Conservatoriumstudenten

De beheerders hebben nu een plan ontwikkeld om de collectie voor het publiek te ontsluiten en de instrumenten weer zoveel mogelijk te laten bespelen. Het museum:

Het primaire doel is, dat de instrumenten kunnen worden ingezet voor conservatoriumstudenten, zodat deze kennis en ervaring kunnen opdoen. Het plan is om een gedeelte van de piano’s terug te plaatsen in hun “natuurlijke habitat”: voor het publiek opengestelde patriciërshuizen, buitenplaatsen en kastelen met een kleine podiumfunctie door het gehele land.

Verschillende van de piano’s moeten echter eerst gerestaureerd worden en daarvoor is nog geld nodig. Met het flashmob-concert wil het museum aandacht vragen voor het plan.

Het concert wordt om 12 uur ’s middags gegeven op de brug Herengracht over de Reguliersgracht in Amsterdam. Shuann Chai speelt dan Beethoven’s Mondschein Sonate op een pianoforte tafelpiano van John Broadwood uit 1803.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×