Het verhaal van de Oostenrijkse-Franse kleermaker Franz Reichelt (1879-1912) is nogal tragisch. De kleermaker denkt een jas te hebben ontwikkeld waarmee het mogelijk is om vanaf grote hoogte veilig naar beneden te zeilen. Hij test de jas op 4 februari 1912 hoogstpersoonlijk door van de Eiffeltoren te springen. Dit loopt niet helemaal goed af.

Reichelt test zijn uitvinding
In de tijd van Franz Reichelt zijn er al parachutes. Bij deze vroege sprongen is de parachute echter steeds al uitgeklapt voordat de vlucht naar beneden begint.
In 1911 wordt er een prijsvraag uitgeschreven. Voor degene die erin slaagt een parachute te ontwikkelen die gebruikt kan worden in de luchtvaart, ligt 100.000 francs klaar. Voorwaarde is wel dat de parachute niet meer dan vijfentwintig kilo weegt. Reichelt is op dat moment al bezig een parachutepak te ontwikkelen, maar zijn eerste ontwerp weegt maar liefst zeventig kilo. Voor de kleermaker is er dus nog wat werk aan de winkel.

De fatale sprong
Franz Reichelt is er kennelijk van overtuigd dat zijn pak voldoet. Hij wil dit ook demonstreren en na enige moeite krijgt hij officieel toestemming om in februari 1912 een test uit te voeren vanaf het eerste dek van de Eiffeltoren, op zo’n zestig meter hoogte.
Op 4 februari 1912 is het zover. De uitvinder wordt door een paar vrienden naar de Eiffeltoren gebracht. Beneden laat hij zich in zijn pak bekijken en filmen door het toegestroomde publiek. Pas dan wordt het veel mensen duidelijk dat Reichelt van plan is om zijn pak zelf te testen. Tot die tijd gingen de meeste mensen er van uit dat de kleermaker een dummy zou inzetten. Zijn vrienden zouden Reichelt nog verzocht hebben toch maar een testpop te gebruiken maar de kleermaker is kennelijk vastbesloten. Tegenover journalisten van Le Petit Journal verklaart de kleermaker dat hij er zeker van is dat het pak goed zal werken.

De dramatische dodelijke sprong is gefilmd. In deze film is ook te zien hoe Franz Reichelt zich op het eerste dek van de Eiffeltoren prepareert voor zijn gewaagde onderneming.
Franz Reichelt jumps off the Eiffel Tower

Lenormand is hoogstwaarschijnlijk echter niet de eerste die een parachutesprong maakte. Mogelijk heeft de Fransman zich laten inspireren door geschriften van een voormalige Franse ambassadeur in China die melding maakt van acrobaten die met paraplu’s naar beneden komen zetten. En daarnaast is er uiteraard de tekening van een parachute van Leonardo da Vinci uit circa 1485. Enkele jaren geleden besloot een Zwitser deze piramidevormige oer-parachute na te maken en te testen. De Zwitser sprong uit een helikopter die 650 meter boven de grond hing en kon het navertellen.
De eerste parachutesprong van grote hoogte wordt gemaakt door de Franse ballonvaarder André-Jacques Garnerin. Hij springt in 1797 met zijn parachute uit een luchtballon en daalt vervolgens zo’n 680 meter. Garnerin landt enkele minuten later ongedeerd in het Parc Monceau in Parijs.