Dark
Light

Friedrich von Holstein en de Holsteiner Schnitzel

Geschiedenis met een smaakje
Auteur:
1 minuut leestijd
Holsteiner Schnitzel - cc
Holsteiner Schnitzel - cc

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Friedrich von Holstein en de Holsteiner Schnitzel

Een Holsteiner schnitzel is een met spiegelei en enkele kappertjes belegde schnitzel. Dit gerecht heeft niets te maken met de Duitse streek Holstein, maar alles met Friedrich von Holstein (1837-1909). Deze diplomaat behoorde tot de vertrouwde medewerkers van Otto von Bismarck. Maar ook na diens val behield Von Holstein een sterke positie in de Duitse buitenlandse politiek.

Friedrich August von Holstein
Friedrich August von Holstein
Toen hij in 1906 werd ontslagen, was hij ervan overtuigd dat daar slechts één man voor verantwoordelijk was: Philipp zu Eulenburg, een van de oudste en intiemste vrienden van de Duitse keizer Wilhelm II. Zijn haat moet groot zijn geweest, want von Holstein spaarde kosten nog moeite om Eulenberg de vernieling in te helpen. De lastercampagne (Eulenberg zou een seksuele relatie hebben met graaf Kuno Moltke, bijgenaamd “Tutu”) resulteerde in een aantal processen die twee jaar duurden. Von Holstein heeft zijn “overwinning” niet kunnen vieren, want twee maanden voor de vernietigende uitspraak voor Eulenberg, stierf hij.

In de Berlijnse “Weinstube” van FW Borchhardt, waar Von Holstein geregeld kwam, werd de Holsteiner Schnitzel speciaal voor hem bereid. Als garnituur serveert men bij de Holsteiner Schnitzel croutons van witbrood met ansjovis, gerookte zalm, sardientjes, peperaugurkjes, rode bietjes en gebakken aardappelen.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×