Dark
Light

Hamburg en de Hamburgers

Auteur:
1 minuut leestijd
Hamburger (cc - Pixabay - roobertoo)
Hamburger (cc - Pixabay - roobertoo)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Hamburg en de Hamburgers

Ook al ontleent de hamburger zijn naam niet aan een persoon, deze handzame hap is zo ingeburgerd dat wij hem toch in deze rubriek behandelen.

De Russisch Tartaren waren echte vleeseters en hadden de gewoonte het vlees sterk te kruiden. Daardoor bleef het goed houdbaar en konden Duitse zeelieden het van de Oostzeehavens meenemen naar Hamburg. Toen er in 1904 een wereldtentoonstelling werd gehouden in het Amerikaanse Saint Louis, namen de Duitsers de zogenaamde hamburgers mee.

Iedereen kon ze daar natuurlijk gratis proeven en ze vielen zo in de smaak, dat er door de grote toeloop van het publiek opeens messen en vorken tekort waren. “Dan maar uit het vuistje“, bedacht iemand en die deed de hamburgers tussen de helften van een broodje. Zo is het dus gekomen!

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×