Gabriel García Márquez (1927-2014) – Colombiaanse schrijver

1 minuut leestijd
Gabriel García Márquez in 2009
Gabriel García Márquez in 2009 (CC BY 2.0 - Festival Internacional de Cine en Guadalajara - wiki)

De wereldberoemde Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

Gabriel García Márquez in 2002 (CC-Jose Lara)
Gabriel García Márquez in 2002 (CC-Jose Lara)
Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 geboren in Aracataca, een plaatsje aan de noordkust van Colombia. Na enige tijd rechten te hebben gestuurd besefte hij, volgens sommige berichten nadat hij het boek De Gedaanteverwisseling van Kafka had gelezen, dat hij schrijver wilde worden.

García Márquez ging hierna aan de slag als columnist en werkte ook langere tijd als verslaggever en filmrecensent voor El Espectador. Als journalist versloeg hij onder meer de communistische revolutie van Fidel Castro op Cuba. De schrijver raakte bevriend met de Cubaan.

In 1967 publiceerde de Colombiaan zijn bekendste werk: Honderd jaar eenzaamheid. Deze familiekroniek wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van de auteur. Het boek vertelt het verhaal van verschillende generaties Buendía’s, die hun stad Macondo op het moeras veroverd hebben, ruim een eeuw voordat de stad haar apocalyptische einde vindt. Wereldwijd werden er dertig miljoen exemplaren van dit boek verkocht. Kenners noemen de schrijver een van de grootste literaire vertellers.

In totaal schreef Gabriel García Márquez meer dan vijfentwintig boeken, waaronder ook De kolonel krijgt nooit post, Liefde in tijden van cholera en Over de liefde en andere duivels. Zijn laatste boek, de novelle Herinnering aan mijn droeve hoeren, verscheen in 2004. García Márquez schreef al enige tijd niet meer. De laatste jaren van zijn leven leed hij aan dementie. Hij overleed in zijn huis in Mexico.

Overzicht van boeken van de schrijver

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×