Geboortehuis Adolf Hitler mogelijk onteigend

1 minuut leestijd
Geboortehuis van Adolf Hitler in 1934 - cc
Geboortehuis van Adolf Hitler in 1934 - cc

De Oostenrijkse regering probeert het geboortehuis van Adolf Hitler te onteigenen. Het is bang dat het pand in handen valt van neo-nazi’s en een bedevaartsoord wordt. Dat melden Oostenrijkse en Duitse media.

Adolf Hitler als baby
Adolf Hitler als baby
Over het pand in Braunau am Inn, dat al 43 jaar door de overheid wordt beheerd, is al langer discussie. Na jarenlang als opvanghuis voor gehandicapten dienst te hebben gedaan, kwam het pand vijf jaar geleden leeg te staan doordat de eigenaar niet mee wilde werken aan enkele verbouwingen die volgens de gemeente noodzakelijk waren.

Het gemeentebestuur van Braunau am Inn wilde voorkomen dat het pand in handen zou vallen van neo-nazi’s en riep de gemeente daarom op het te kopen. Daarvoor bleek echter onvoldoende geld beschikbaar. De eigenaar vroeg er ongeveer 2,2 miljoen euro voor.

Voor plannen om het pand om te gebruiken voor een school, een volksuniversiteit of sociaal centrum is officieel toestemming nodig van de eigenaar. Die werkt echter niet aan die plannen mee waardoor een patstelling is ontstaan. De overheid overweegt het pand daarom nu te laten onteigenen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Officieel is onteigening namelijk alleen mogelijk voor de bouw van bijvoorbeeld wegen of spoorrails. Voor dit specifieke geval zou de wet daarom gewijzigd moeten worden.

De Oostenrijkse historicus Peter Huemer kwam twee jaar geleden met een opvallende oplossing voor het probleem. Hij stelde voor de ramen van Hitlers geboortehuis voortdurend open te laten staan. Op die manier zal het gebouw volgens hem op den duur verrotten.

Hitler werd in 1889 geboren in Braunau am Inn. Hij woonde slechts drie jaar in het grensstadje.

Boek: De jeugd van Adolf Hitler 1889-1907

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×