In Rotterdam is afgelopen weekend een herdenkingsmonument voor verzetsleden uit de Tweede Wereldoorlog gestolen. Het door de Rotterdamse kunstenaar Loeki Metz ontworpen gedenkteken bevond zich sinds 1961 aan de gevel van een pand aan de 1e Pijnackerstraat.
In het betreffende pand kwam tijdens de oorlog regelmatig een groep verzetslieden bijeen. De verzetsgroep werd geleid door Jacob Jan Hamelink. Op 18 oktober 1942 deed de Sicherheitspolizei een inval in het pand. De verzetsleider kwam hierbij om het leven. Ook de verzetsleden Emanuel Zwitser en Teunis van Est overleefden de inval niet. Ieder jaar op 4 mei wordt deze gebeurtenis bij het monument herdacht.
Het monument herdenkingsmonument heeft de vorm van een fakkel, symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt. Links zijn vrouwen en kinderen afgebeeld die weggevoerd worden en rechts mannen die te werk worden gesteld. De symbolen van het wezen van het verzet, Geloof en Vrijheid, zijn verder als twee kleine figuren op de schouders van de grote gestalte aangebracht. Onder dit figuur staan de namen van de drie gestorven verzetsleden.
Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam is geschokt door de diefstal. Vermoed wordt dat het monument door metaaldieven is ontvreemd.