Geen namen op oorlogsmonument Geffen

Het nieuwe oorlogsmonument in het Brabantse dorp Geffen wordt aangepast. Er komen geen namen meer op het monument. De gemeente Maasdonk heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Gemeentehuis Maasdonk – Foto: Havang
Zaterdag wordt in Geffen (gemeente Maasdonk) een nieuw oorlogsmonument onthuld. Er is een nieuw monument gemaakt omdat er vorig jaar zomer een bronzen vogel van het originele oorlogsmonument werd gestolen. Een lokale werkgroep wilde dat het nieuwe monument in het teken zou komen te staan van verzoening.

De werkgroep koos er in dat kader voor om op drie gedenkstenen bij het beeld de namen van alle personen te zetten die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Geffen om het leven kwamen, ook die van zestien Duitse militairen. Verder moesten op de stenen de namen komen van Geffenaren die tijdens de oorlog elders om het leven kwamen.

Onder meer Federatief Joods Nederland (FJN) maakte er bezwaar tegen dat de namen van Duitse militairen naast die van de slachtoffers zouden worden geplaatst. Donderdag ging de gemeente Maasdonk daarom in gesprek met de FJN en het Centraal Joods Orgaan (CJO). Bij dit gesprek was ook een rabbijn aanwezig.

- advertentie -

Na het gesprek besloot de gemeente het monument aan te passen. Er komen geen namen meer op het monument. In plaats daarvan wordt de tekst ‘verzoening’ op een gedenksteen geplaatst, ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Het nieuwe monument wordt zaterdag onthuld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: