Dark
Light

Geld voor restauratie grafmonument Ysebrant de Lendonck

1 minuut leestijd

Grafmonument van Ysebrant de Lendonck – Foto: Eddy Van Leuven, Sint-Katelijne-Waver
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een premie van bijna 225.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het bijzondere gafmonument van Ysebrant de Lendonck (1885-1957).

Dit gafmonument bevindt zich op het kerkhof van de Sint-Augustinusparochie in Sint-Katelijne-Waver, provincie Antwerpen. Minister Bourgeois naar aanleiding van de toekenning van de restauratiepremie:

Het tien meter hoge bouwwerk heeft een originele vormgeving als namaakgrot met bovenop een levensgroot Heilig Hartbeeld. De wandschilderingen in het mausoleum hebben een belangrijke artistieke waarde. De namaakrotsen in cement zijn in slechte bouwfysische toestand. In afwachting van de buitenrestauratie is het monument nu tijdelijk afgeschermd. In een latere, tweede fase komt de binnenrestauratie aan bod.

Burggraaf Hubert Ysebrandt De Lendonck



werd in 1885 geboren in kasteel Heysbroeck in Sint-Katelijne-Waver. Voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak verhuide hij naar de Verenigde Staten waar hij met zijn eerste vrouw trouwde. Nadat zij was overleden – en hem een aanzienlijk fortuin had nagelaten – keerde hij in 1924 terug naar Sint-Katelijne-Waver.

Enkele jaren later liet hij in zijn geboorteplaats het familie-mausoleum oprichten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week hij met zijn familie opnieuw uit naar de Verenigde Staten. Na die oorlog keerde hij weer terug in Sint-Katelijne-Waver.

In 1954 werd het imposante grafmonument voor het eerst gebruikt. Een schoonbroer van Ysebrandt De Lendonck werd toen bijgezet. De burggraaf overleed drie jaar later zelf en ook hij kreeg een plek in het mausoleum. In hetzelfde jaar volgde zijn zus Carola en in 1964 zijn broer Alexandre. Het monument werd in 1985 voor het laatst gebruikt, met de bijzetting van Françoise de Radiguès Saint-Guédal de Chennevière. Andere familieleden hadden er in de tussenliggende periode geen gebruik meer van willen maken. Er zijn meer dan dertig staanplaatsen beschikbaar voor familie en gevolg, maar daarvan zijn er uiteindelijk maar zeven ingenomen.

Opmerkelijk is dat alleen Hubert Ysebrandt De Lendonck begraven ‘ligt’. Alle andere stoffelijke overschotten werden verticaal bijgeplaatst in schachten. Het grafmonument staat sinds 2007 op de lijst van beschermde monumenten.

×