Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft twee bijzondere Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van het vorstelijke paar Willem III en Mary II aangekocht. Het museum spreekt van één van de belangrijkste aanwinsten Delfts aardewerk in Nederland in lange tijd.
De twee vazen bevonden zich de afgelopen veertig jaar in verschillende privécollecties maar zijn nu dus weer vereeuwigd én te zien voor het algemeen publiek. Museumdirecteur Benno Tempel is zeer blij met de aanwinst:
“Een krachtig symbool voor Hollands welvaren in de Gouden Eeuw en onze rijke koninklijke geschiedenis. Vergelijk het met de vondst van een nieuwe Vermeer of Rembrandt.”
Volgens het museum zijn er wereldwijd geen andere bloemenhouders in de vorm van hoffiguren of echtparen bekend. Gekleed naar de laatste zeventiende-eeuwse mode draagt de man een oosters geïnspireerde Japonse rock en de vrouw een mantua (japon). In combinatie met de exclusieve juwelen en haardracht kan niet anders dan dat het stel figuren koning stadhouder Willem III en zijn echtgenote prinses Mary Stuart II verbeelden, aldus het Gemeentemuseum.
De figuren met bloemenmanden in de armen zijn rond 1690 vervaardigd in een van de belangrijkste plateelbakkerijen van Delft: De Grieksche A. Deze bakkerij was destijds de hofleverancier van Delfts aardewerk aan koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart II.
“De prinses stond bekend om haar grote voorliefde voor dit Hollandse product; daarom wordt zij tegenwoordig ook wel gezien als dé ‘koninklijke’ ambassadrice van Delfts aardewerk. Het is ontroerend om te zien dat het echtpaar is vereeuwigd in het Delfts Blauw dat hen zo lief was.”