Georgië plaatst standbeeld Jozef Stalin terug

1 minuut leestijd
Standbeeld van Stalin in Gori – Foto: CC
Standbeeld van Stalin in Gori – Foto: CC

Een groot standbeeld van Jozef Stalin dat drie jaar geleden door Georgische autoriteiten werd weggehaald, wordt eind dit jaar teruggeplaatst op een plein in de stad Gori.

Jozef Stalin
Het zes meter hoge bronzen beeld werd in de jaren vijftig op het plein geplaatst en werd in 2010 verwijderd. Op het centrale plein van Gori waar het beeld de afgelopen decennia stond, zou een nieuw monument voor de “slachtoffers van de Russische agressie” komen. Het oude beeld van Stalin, zo meldden de autoriteiten destijds, kon beter in een museum geplaatst worden.

Onder het bewind van president Saakasjvili, die geregeld overhoop lag met de Russische autoriteiten, werden veel Sovjetmonumenten uit het land verwijderd. Saakasjvili is nog altijd president maar na de verkiezingen van vorig jaar verschoof de macht in het land van de president naar de premier. De nieuwe regering is meer op Rusland georiënteerd, tot frustratie van Saakasjvili.

Geboortedag Stalin

Het is de bedoeling dat het standbeeld van Stalin op 21 december, de geboortedag van de voormalig Sovjet-leider, teruggeplaatst wordt op het plein. Jozef Stalin werd in 1878 geboren in Gori. In de stad is ook een museum te vinden dat aan de Sovjet-dictator is gewijd. In Rusland, maar ook in Georgië, zijn nog veel mensen die Stalin vereren.

De dictator wordt echter ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen die onder meer stierven door hongersnood naar aanleiding van Stalins collectivisatie van de landbouw in de jaren dertig. Ook zijn er talloze ‘politieke tegenstanders’ gestorven in de Goelags, Russische werkkampen tijdens de zogenaamde Grote Zuivering.

Lees ook: Jozef Stalin (1878-1953) – Communistisch dictator
Boek: Stalin – Het hof van de rode tsaar

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×