Gerestaureerde film brengt vooroorlogs Rotterdam tot leven

1 minuut leestijd

Still uit ‘De stad die nooit rust’
Tijdens het filmfestival is in de Rotterdamse Schouwburg een bijzondere gerestaureerde film te zien. De film brengt delen van het inmiddels verdwenen Rotterdam tot leven.

Still uit ‘De stad die nooit rust’
De film uit 1928, getiteld De stad die nooit rust, werd gemaakt door Andor van Barsy. Deze cameraman woonde en werkte tussen 1926 en 1948 in Rotterdam. Hij maakte naam met documentaires. De stad die nooit rust is één van die documentaires. Die film geeft een nauwkeurig beeld van het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog. Barsy filmde onder meer de verschillende havens, maar ook de historische binnenstad van Rotterdan met grachten, pakhuizen, bedrijvigheid op de verschillende kaden en levendige winkelstraten.

De oorspronkelijke versie van de film is verloren gegaan. Alleen ingekorte versies en restanten bleven bewaard. Eerdere pogingen om de film te restaureren mislukten. Onlangs werd, op initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam, een nieuwe poging gewaagd. Het EYE Film Instituut slaagde er nu wel in de film vrijwel volledig te restaureren. De soundtrack onder de gerestaureerde versie van de De stad die nooit rust is van Charly van Rest.

Cameraman Andor van Barsy was in zijn tijd erg bekend. Zijn documentaires zoals De stad die nooit rust en Hoogstraat (1929) werden goed gewaardeerd en internationaal werd hij bekend met zijn camerawerk voor de speelfilm Dood water (1934). Op het filmfestival van Venetië werd hij hiervoor onderscheiden met de prijs voor beste cinematografie. Desondanks raakte hij enigszins in vergetelheid. Hierin kwam in 2003 verandering toen het Filmmuseum een klein retrospectief aan het werk van Von Barsy werd gewijd. Zijn gerestaureerde film gaat op 3 februari om 20:00 uur in première in de Rotterdamse Schouwburg.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×