Gestolen iconen terug naar Griekenland

Foto: Politie Amsterdam-Amstelland
De Nederlandse politie heeft onlangs zeven gestolen Griekse iconen in beslag genomen. Maandag zijn de iconen overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

De politie Amsterdam-Amstelland werd in maart van dit jaar door de Griekse autoriteiten benaderd. Op een website van een Nederlandse handelaar hadden de Grieken iconen ontdekt die anderhalf jaar eerder uit een kerk in het Griekse Koukouli waren gestolen.De politie startte hierop een onderzoek en bracht in april een bezoek aan de handelaar. Die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de iconen gestolen waren. De iconen werden wel in beslag genomen en ondergebracht in een depot van het Rijksmuseum. Volgens de politie is het bijzonder dat de iconen al zo snel na de diefstal te koop werden aangeboden. Meestal zou uit angst voor ontdekking veel langer gewacht worden met het aanbieden van gestolen kunstobjecten.

- advertentie -

Volgens Griekse autoriteiten vertegenwoordigen de iconen een waarde van 50.000 tot 100.000 euro. Kunstcriminaliteit-expert Ruth Godthelp:

Ze dateren uit de achttiende en negentiende eeuw. Bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria, staan er op afgebeeld. Voor het Griekse volk zijn ze erg belangrijk. Ze worden als het ware aanbeden.

De iconen zijn maandag overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Griekse ministerie van cultuur.

Lees ook: Iconen, bron van devotie


Foto: Politie Amsterdam-Amstelland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: