Dark
Light

Gestolen notitieboekjes Darwin na 22 jaar terug

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van Darwins 'Tree of Life'
Detail van Darwins 'Tree of Life'

Twee notitieboekjes van de beroemde wetenschapper en bioloog Charles Darwin die in 2000 verdwenen uit de Universiteit van Cambridge, zijn weer in het bezit van de universiteit. Ze werden onlangs gevonden in een roze tas die door een onbekende in de universiteitsbibliotheek bleek te zijn achtergelaten.

In de tas zat, naast de twee notitieboekjes, enkel een bruine envelop met daarop de getypte tekst “Zalig paasfeest, bibliothecaris”.

De universiteit beschouwt de notitieboekjes als zeer waardevol. Ze zouden miljoenen waard zijn. In een van de boekjes is een schetsje uit 1837 te vinden van Darwin’s beroemde ‘Tree of Life’, een stamboom waarin de bioloog onder meer de afstamming liet zien van levende organismen. De notitieboekjes verkeren nog in goede staat en lijken niet te hebben geleden onder de verdwijning. Ze zaten bij terugkeer nog in hun originele blauwe doos.

De twee boekjes verdwenen in 2000 uit een opslag omdat ze gefotografeerd moesten worden. Ongeveer een jaar hierna ontdekte de universiteitsbibliotheek tijdens een routinecontrole dat de boekjes waren verdwenen. Of ze gestolen waren was echter duidelijk. Om die reden werd lange tijd in de bibliotheek gezocht in de hoop dat ze per ongeluk op een verkeerde plek waren teruggezet. Na lang vruchteloze zoeken kwam men tot de conclusie dat de notitieboekjes vermoedelijk waren gestolen.

Oproep

Vijftien maanden geleden deed bibliothecaris Jessica Gardner nog een emotionele oproep waarin ze de eventuele dief verzocht de waardevolle notities terug te brengen. Toen ze de boekjes terugzag was ze in tranen. De notitieboekjes worden momenteel in een beveiligde ruimte en worden vanaf juli enige tijd tentoongesteld. Ze zijn door deskundigen inmiddels op echtheid onderzocht.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×