Getto-uitkering WOII telt niet meer mee voor verzamelinkomen

1 minuut leestijd
Binnenhof, Den Haag - cc
Binnenhof, Den Haag - cc

Zo’n driehonderd Nederlanders die van Duitsland maandelijks een uitkering krijgen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog onbetaald werk verrichten, hoeven deze uitkering voortaan niet meer op te tellen bij hun verzamelinkomen. Dat heeft het kabinet deze week besloten.

Iedere uitkering in Nederland wordt tot het inkomen gerekend, dus ook de zogenoemde getto-uitkering. Hoewel over de getto-uitkering geen belasting is verschuldigd, kon de uitkering hierdoor wel invloed hebben op de te betalen belastingen en premies. Ook telde de uitkering mee bij het bepalen van de hoogte van toeslagen. Het kabinet:

“Dit druist bij velen in tegen het rechtvaardigheidsgevoel en daarom was er al enige tijd de wens om deze groep uit te zonderen.”

De oplossing heeft de uitkering hiervoor aangewezen als een zogenaamde “uitkering van publiekrechtelijke aard”. Hierdoor behoort de uitkering niet langer tot het inkomen van de uitkeringsgerechtigden. Dit leidt ertoe dat de uitkering geen gevolgen meer heeft voor de heffing van belastingen, premies of toeslagen. Staatssecretaris Snel van Financiën:

“De gevolgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor overlevenden onuitwisbaar. Het heeft helaas enige tijd geduurd voordat een oplossing kon worden gevonden. Ik hoop dat hiermee nu een einde komt aan een periode waarin mogelijk gevoelens van onrechtvaardigheid zijn ervaren.”

De oplossing geldt met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2016.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×