Kunsthistorici zijn erin geslaagd een zeventiende-eeuws gezin weer bijeen te brengen. Op een schilderij uit 1626 van Cornelis de Vos blijken oorspronkelijk niet twee maar drie personen te zijn afgebeeld. Lange tijd waren op het schilderij alleen een vader met zijn zoon te zien. De missende moeder is recent opgespoord en met haar gezin herenigd.

Molensteenkraag en landschap
De onderzoekers besloten hierop op zoek te gaan naar vergelijkbare portretten van zittende vrouwen in het oeuvre van De Vos. Zo stuitte men op een portret van een elegante vrouw met een grote molensteenkraag, vergelijkbaar met die van de vader op het dubbelportret. Het gaat om Portret van een dame uit 1626, dat in 2014 bij Christie’s in Londen werd geveild.

Destijds was de achtergrond van dit schilderij nog donkerbruin van kleur. De nieuwe eigenaar, kunsthandelaar Salomon Lilian, liet het portret kort na aankoop reinigen en restaureren. Achter de dame is hierdoor nu deels een landschap met bomenrij te zien en een blauwe lucht met witte horizontale wolken. De bewolkte luchten komen in beide schilderijen dusdanig overeen dat voor de onderzoekers vast staat dat de portretten oorspronkelijk één familieportret vormden. Ook de gelaatstrekken en bruine ogen van de vrouw zouden overeenkomen met die van haar zoon.
Het portret is inmiddels aangekocht door de Nivaagaards Malerisamling. Na een scheiding van ongeveer tweehonderd jaar kon de vrouw zo herenigd worden met haar man en zoon. Onderzoekers proberen nu ook te achterhalen welk gezin hier precies is afgebeeld.