Dark
Light

Giacomo Casanova en de Casanova-saus

Geschiedenis met een smaakje
2 minuten leestijd
Portret van Giacomo Casanova
Portret van Giacomo Casanova

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Giacomo Casanova en de Casanova-saus

Casanova (1725-1798) was een beroemde achttiende-eeuwse avonturier uit Venetië, wiens naam synoniem werd voor vrouwenversierder. Hij was de zoon van een actrice en violist en begon zijn carrière in Padua, waar hij studeerde om priester te worden. Zijn gedrag leidde ertoe dar hij van het seminarie werd verwijderd. Daarna ging hij naar Rome en werd de secretaris van een kardinaal. Meer schandalen volgden en hij ging als violist terug naar Venetië, waar hij geld bijeenbracht door rijke mensen te bedriegen met allerlei trucs.

Casanova reisde in zijn leven door een groot deel van Europa. Als actief occultist was hij ook betrokken bij genootschappen als de Rozenkruisers en de Vrijmetselaars. Hij schreef een boek over wiskunde en kon dankzij zijn inzicht in de kansberekening niet alleen een loterij opzetten, maar ook uitstekend spelen aan de goktafels van Europa.

Mémoires

Gesneden witte truffel (cc)
Gesneden witte truffel (cc)
Aan het einde van zijn leven schreef Casanova in 12 delen zijn “Mémoires” en dankzij zijn turbulente leven weten we nu hoe het er toeging in bordelen, paleizen, kloosters, kroegen en speelholen. Toen de zwaar gecensureerde mémoires in 1830 verschenen, veroorzaakten zij een sensatie. Pas in 1962 verscheen een eerste volledige editie. Deze werden door velen uit die tijd als een pornografisch werk gezien. In zijn mémoires vertelt Casanova ook over zijn oppep-recepten. Zo verzekert hij ons de zinnenprikkelende werking van truffels, oesters en champagne.

Dat de casanova-saus de prestaties op amoureus gebied zal verhogen, kunnen we niet garanderen. Mocht u het willen proberen; de casanovasaus is een mayonaise, gemengd met stukjes hardgekookt eigeel en truffels. Een feit is dat de recepten, die Casanova heeft samengesteld niet allen lekker mochten zijn. De ingrediënten moesten vooral een gunstige werking op zijn libido hebben.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×