Dark
Light

Gouden lantaarn teruggeplaatst op replica van de Batavia

1 minuut leestijd
Lantaarn van de Batavia
Lantaarn van de Batavia - Foto: Museum Batavialand

Op het VOC-schip Batavia, te bewonderen in Museum Batavialand in Lelystad, is afgelopen vrijdag de gouden lantaarn weer op het achterschip geplaatst. Deze gebeurtenis markeerde het einde van de zomerwerkzaamheden aan het schip, waarbij onder andere het achterschip, de romp, en het decoratieve snijwerk zijn opgeknapt.

De lantaarn op de Batavia
De lantaarn op de Batavia – Foto: Museum Batavialand
De Batavia is een replica van een oorspronkelijk VOC-schip uit 1628, dat werd gebouwd op de werf in Amsterdam en tijdens haar eerste reis naar Nederlands-Indië verging nabij de westkust van Australië. De replica werd in de jaren 1985-1995 gebouwd in Lelystad onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos en geldt als een van de meest ambitieuze reconstructieprojecten van een historisch schip. Het schip biedt een blik op de maritieme geschiedenis van de Gouden Eeuw en is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de collectie van Museum Batavialand.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het onderhoud van de Batavia. Het schip kreeg een nieuwe laag verf, beschadigd snijwerk werd hersteld en de dekken zijn opnieuw opgeknapt. Ook de bezaan- en fokkemast zijn onder handen genomen. Het herstel van de tweehonderd kilo zware gouden lantaarn, waarbij de ruitjes opnieuw zijn verlood, vormde een hoogtepunt van de werkzaamheden.

Met behulp van een hijskraan werd de ruim twee meter hoge lantaarn vrijdag ceremonieel teruggeplaatst op het achterschip. Het schip blijft gedurende de winterperiode toegankelijk voor bezoekers van Museum Batavialand.

Impressie van de terugplaatsing

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×