Graftombe Willem van Oranje blijft dicht

1 minuut leestijd
Praalgraf van Willem van Oranje - cc
Praalgraf van Willem van Oranje - cc

De graftombe van Vader des Vaderlands Willem van Oranje blijft dicht. Bas Verkerk, sleutelbewaarder en burgemeester van Delft, wil geen toestemming geven voor opening van de tombe.

Praalgraf van Willem van Oranje (Foto: Historiek)
De burgemeester heeft in een brief aan het bedrijf Delft Forensics geschreven het “geen goed idee” te vinden om de graftombe te openen. Dat meldt RTV West vandaag. Volgens de burgemeester moet de tombe dicht blijven uit respect voor de grafrust en piëteit met de koninklijke familie.

Delft Forensics is bezig met een reconstructie van de moord op Willem van Oranje. Eerder werden al kogelgaten in het Prinsenhof in Delft bestudeerd en medische dossiers bekeken.

Informatie over de lengte van Willem van Oranje is volgens het onderzoeksteam essentieel in dit onderzoek. Een jaar geleden diende Delft Forensics daarom een verzoek in bij de burgemeester van Delft. De lengte van de prins is volgens de onderzoekers alleen te achterhalen door de kist te openen.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in het Prinsenhof in Delft vermoord door de katholiek Balthasar Gerards. Wat Balthasar Gerards betreft was Van Oranje een verrader, omdat hij zich het lot aantrok van de protestanten die zich verzetten tegen de Spaanse overheersing van Nederland.

Willem van Oranje werd begraven in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Normaal gesproken zou hij begraven zijn in Breda, maar omdat die stad in 1584 in handen was van de Spanjaarden werd zijn laatste rustplaats Delft.

Boek: Willem van Oranje – Prins in Opstand

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×