Greenpeace-activisten beschadigen historische Nazcalijnen

1 minuut leestijd
Greenpeace-tekst bij de Nazca-lijnen - cc
Greenpeace-tekst bij de Nazca-lijnen - cc

Activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben onlangs schade toegebracht aan de historische Nazcalijnen in Peru. De overheid Peruviaanse was boos over de actie en eiste excuses. Die zijn inmiddels gemaakt.

De lijnen van Nazca zijn zogenaamde geogliefen, tekeningen die tussen de 1500 en 2000 geleden door indianen in het zand werden aangebracht. Het gaat onder meer om afbeeldingen van dieren. Ze staan al twintig jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Actievoerders van Greenpeace betraden onlangs zonder bescherming een gebied waar Nazcalijnen te vinden zijn. Omdat veel toeristen de het gebiedper helikopter of vliegtuig bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van de eeuwenoude tekeningen, plaatsten de activisten op de grond een tekst die ook goed vanuit de lucht te lezen was:

Time for Change! The future is renewable
Greenpeace

De actievoerders wilden daarmee de aandacht vestigen op een VN-conferentie over klimaatverandering die in Peru werd gehouden.

Speciaal schoeisel

Volgens de Peruviaanse overheid hebben de actievoerders schade toegebracht aan de Nazcalijnen omdat ze zonder speciaal schoeisel door het gebied liepen. De overheid wees erop dat zelfs staatshoofden die het land bezoeken speciaal schoeisel aan moeten trekken als ze het erfgoed willen bekijken. Men dreigde de actievoerders het land niet uit te laten als ze geen excuses maakten.

Greenpeace heeft inmiddels spijt betuigt. De milieuorganisatie heeft ook laten weten in haar acties geen foto’s meer te zullen gebruiken die bij de Nazcalijnen zijn gemaakt. De Peruviaanse overheid heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar de zaak.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×