Greet Hofmans (1894-1968) – Gebedsgenezeres

2 minuten leestijd
Greet Hofmans (1894-1968) - Gebedsgenezeres
Greet Hofmans (1894-1968) - Gebedsgenezeres

Gebedsgenezeres Greet Hofmans verwierf landelijke bekendheid door de naar haar vernoemde affaire. Zij zou een dusdanige invloed op koningin Juliana hebben gehad dat zij in 1956 van het hof werd weggestuurd.

Greet Hofmans werd op 23 juni 1894 in Amsterdam als dochter van een sportleraar geboren. Zij kwam via haar moeder al op jonge leeftijd in aanraking met het alternatieve circuit, en verdiepte zich al snel in de theosofie, de leer van de goddelijke kennis. Na het overlijden van haar ouders in 1929 ging Hofmans zich steeds meer bezighouden met deze alternatieve geloofsovertuiging, en werd ze lid van de Theosofische Vereniging. Als lid nam ze verschillende keren deel aan alternatieve kampen rondom de in Ommel verblijvende Indiër Jiddu Krishnamurti, een in die tijd vooraanstaande spiritueel leraar.

Hofmans accepteerde, na enkele omzwervingen, Christus als haar zogenaamde Meester, volgens de theosofische sfeer een uitverkorene die vanuit het rijk der doden met een uitverkorene kon communiceren om zo grip te krijgen op aardse zaken. Hofmans begon met het organiseren van zogenaamde ‘zitdagen’, tijdens welke zij gratis advies gaf aan eenieder die dit nodig dacht te hebben. Al snel werden haar in Hattem, waar zij dergelijke sessies hield, genezende krachten toegekend en kwamen patiënten van heinde en verre toegestroomd. Hofmans was aanvankelijk wat beduusd van de plotselinge aandacht, maar zette haar sessies in Hattem voort.

Oogafwijking prinses Marijke

Hofmans' grafsteen op begraafplaats Zorgvlied
Hofmans’ grafsteen op begraafplaats Zorgvlied
Haar faam verspreidde zich snel, en ook prins Bernhard kwam haar praktijken ter ore. Hij stelde koningin Juliana voor om Hofmans naar Soestdijk te halen om haar naar hun jongste dochter Marijke, die met een ernstige oogafwijking was geboren, te laten kijken. Ook Juliana was snel onder de indruk van de verschijning van Hofmans en de gebedsgenezers werd een vaste gast aan het koninklijk hof. Na enige jaren zou koningin Juliana echter, onder invloed van Hofmans, extreem pacifistische ideeën aan gaan hangen. Het zette Juliana’s verhouding met Bernhard op het spel en zou uiteindelijk uitmonden in wat de Greet Hofmans-affaire ging heten. Hofmans werd, met haar pacifistische beïnvloeding, als een gevaar voor de verhouding tussen Bernhard en Juliana en dus voor de monarchie gezien, en werd in augustus 1956 van het hof verwijderd.

Hofmans verdween na de affaire weer snel uit de publiciteit, en ging door met wat ze altijd gedaan had: het organiseren van spirituele bijeenkomsten. Zij zou altijd een bewondering houden voor het bovennatuurlijke en spirituele, en hield tot haar dood aanhangers uit de hogere kringen. Ze overleed op 16 november 1968 aan de gevolgen van kanker, en werd op 21 november begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×