Uit meerjarig onderzoek blijkt dat de groei van de stad Rotterdam nauw verbonden is met het kolonialisme en slavernijhandel. Dat meldt de gemeente Rotterdam.
In 2017 nam de Rotterdamse raad een motie van voormalig PvdA-raadslid Peggy Wijntuin aan om de geschiedenis van de stad rondom kolonialisme en slavernij te onderzoeken. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is samen met Rotterdamse onderzoekers de geschiedenis ingedoken en schreef maar liefst drie boeken over het onderwerp. Deze zijn zaterdag 31 oktober gepresenteerd. Een van de conclusies van het rapport luidt:
“Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij; de erfenissen daarvan zitten tussen diezelfde oren, nu is het tijd om met die oren naar elkaar te gaan luisteren.”
Drie boeken
Het onderzoek toont aan dat Rotterdam, mede als partner van de VOC en WIC, al vanaf 1600 actief betrokken was bij kolonialisme en slavernij. De gemeente Rotterdam:
“Dit is op allerlei manieren terug te zien in de hedendaagse samenleving. Nog bestaande Rotterdamse bedrijven waren betrokken bij het kolonialisme. In Delfshaven staan diverse panden die vroeger van de VOC waren – al verwijzen deze meer naar het koloniale verleden van Delft. En rijke Rotterdammers verzamelden kunst uit koloniën, vooral Indonesië. Kunst die nu te zien is in onder meer het Wereldmuseum, Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum. Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de acht Rotterdammers Afrikaanse voorouders heeft die tot slaaf zijn gemaakt.”
Stadsarchief Rotterdan gaat samen met verschillende partijen in de stad, waaronder musea, een programma opstellen om de informatie over de banden van de stad met het kolonialisme “met zoveel mogelijk Rotterdammers te delen”. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in de vorm van twee bundels en een monografie:
- Het koloniale verleden van Rotterdam (red. Gert Oostindie)
- Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging (red. Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden)
- Rotterdam in slavernij (Alex van Stipriaan)
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden