Dark
Light

Grondslagen.net: Groepsblog over de oude wereld gelanceerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Grondslagen.net
Grondslagen.net

Eind november is een nieuwe website over de oude wereld van start gegaan: Grondslagen.net. Het is een zogeheten groepsblog, dat wil zeggen dat diverse bloggers hier hun materiaal aanbieden. De bezoeker vindt een beginnetje en als hij meer lezen wil, klikt hij verder naar de oorspronkelijke blog. Ook zijn er stukken die speciaal voor de nieuwe website zijn geschreven.

Een nieuwe website, waarom?

Grondslagen.net heeft twee ambities. De eerste is: de Oudheid presenteren op de wijze waarop het publiek ernaar zoekt. Mensen zoeken niet naar “de Oudheid vanuit het perspectief van classici” of “de Oudheid zoals archeologen die kennen”. Deze beperkingen, die heel nuttig zijn in het onderwijs, zijn dat in de voorlichting niet. Vandaar dat we de diverse academische bloedgroepen willen samenbrengen. Grondslagen.net biedt dus taal en literatuur én de materiële cultuur. We hebben het bovendien niet alleen over Griekenland en Rome, maar ook over de andere bewoners van het Middellandse-Zee-gebied.

De tweede ambitie is: breken met het beeld van de Oudheid als rariteitenkabinet. Het gaat te vaak over mysterieuze piramiden, kunstminnende Grieken, macho gladiatoren en perverse keizers. Ook zijn er teveel bizarre vergelijkingen. Wat er daarentegen te weinig is, is aandacht voor het wetenschappelijke aspect van de bestudering van de oude wereld. Doordat die verdieping almaar achterwege blijft, krijgen juist mensen die belangstelling krijgen, de indruk dat het intellectueel zonder veel waarde is. Grondslagen.net wil dat het publiek het vak opnieuw serieus gaat nemen.

Concreet

U kunt Grondslagen.net gewoon bezoeken en ronddwalen over de diverse pagina’s. U vindt er de dagelijkse blogjes maar ook verdiepende informatie en verwijzingen naar musea en andere organisaties die zich met de Oudheid bezig houden. Ook kunt u een gratis abonnement nemen om elke avond, eens per week of maandelijks een overzicht toegemaild te krijgen.

Grondslagen.net is voortgekomen uit de Livius Nieuwsbrief, is gebouwd door Jona Lendering (Livius Onderwijs) en wordt financieel ondersteund door het Rijksmuseum van Oudheden en de Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheid.

Link naar de website: Grondslagen.net

Ingezonden bericht

×