Groninger Museum gered door gemeente

Foto: Ralph Richter © Groninger Museum
De gemeente Groningen schiet het in financiële problemen verkerende Groninger Museum te hulp met een ‘eenmalige financiële injectie’.

Het college van B&W besloot afgelopen week een bedrag van 1,9 miljoen beschikbaar te stellen aan het museum zodat de acute problemen aangepakt kunnen worden. De gemeente heeft wel eisen aan de steun verbonden. Zo wil het bijvoorbeeld mede bepalen wie de opvolger wordt van de opgestapte museumdirecteur Kees van Twist.Ook wil de gemeente betrokken worden bij de invulling van een nieuwe Raad van Toezicht.

- advertentie -

Naast de financiële injectie van 1,9 miljoen stelt de gemeente extra geld beschikbaar voor groot onderhoud.

Het Groninger Museum kampt al enige tijd met financiële problemen. Eind december bleek er een tekort te zijn van 4,3 miljoen euro terwijl eerder werd gesproken van een tekort van ‘slechts’ 1,1 miljoen. Vanwege de problemen stapte de Raad van Toezicht van het museum op en ook museumdirecteur Kees van Twist verliet het museum.

Het museum is onder meer in de financiële problemen geraakt door een verbouwing die met 6,5 miljoen euro veel duurder uitpakte dan beraamd. Ook heeft het Groninger Museum de afgelopen tien jaar veel schulden gemaakt door leningen af te sluiten.

Aankomende woensdag wordt in de Groningse gemeenteraad gesproken over het reddingsplan van het college.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: