Dark
Light

Grote schenking voor Rijksmuseum van Oudheden

1 minuut leestijd
De nieuwe aanwinsten
De nieuwe aanwinsten - Foto: RMO

De vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een verzameling Nederlandse bodemvondsten aan het museum geschonken. Het gaat om zesendertig voorwerpen waarvan het merendeel is gevonden in (de omgeving van) Maastricht.

Schijffibula
Schijffibula – Foto: RMO
De aangekochte stukken behoorden tot een privécollectie, die in de jaren 1960-1980 in Limburg bijeen is gebracht. Toen deze verzameling in 2021 op een veiling werd aangeboden, waren het museum en de vriendenvereniging het erover eens dat de gekozen voorwerpen een prachtige toevoeging zouden zijn aan de museumcollectie. Er werd herkomstonderzoek gedaan en besloten – in overleg met onder meer de gemeente Maastricht – deze voorwerpen op te nemen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Van de zesendertig stukken zijn er vijfentwintig middeleeuws. Daaronder zijn verschillende topstukken zoals een gouden schijffibula met vogelkoppen uit de zevende eeuw, een paar vergulde oorringen met almandijn, een bronzen gesp, riemdecoratie van been en diverse kralenkettingen van kostbaar barnsteen, amethist en bergkristal. Daarnaast zijn er eenvoudigere gebruiksvoorwerpen zoals een bronzen sleutel en een wierrookschaal. Zes voorwerpen zijn te dateren in de Romeinse tijd, waaronder een volledig intacte glazen kan uit de eerste of tweede eeuw na Chr. Het oudst is een aardewerken urn uit de periode van de Bandkeramiek, zo’n 7000 jaar geleden. Het RMO:

“Uniek zijn de vroegmiddeleeuwse vondsten van het Vrijthof, het hart van de eeuwenoude binnenstad: kralensnoeren, sieraden en gespen met edelstenen en granaat uit India laten de rijkdom van de regio zien en het wereldwijde handelsnetwerk in die tijd.”

De vriendenvereniging van het museum financierde de aankoop ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig jubileum.

×