Hans Dijkstal (1943-2010) – Prominent VVD’er

Fractie-voorzitter en minister
1 minuut leestijd
Hans Dijkstal, 1988 (cc - Nationaal Archief/Anefo/Rob Croes)
Hans Dijkstal, 1988 (cc - Nationaal Archief/Anefo/Rob Croes)

Oud-minister en voormalig VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal is maandag in zijn woonplaats Wassenaar overleden. De VVD heeft dat vandaag bekendgemaakt. De politicus was al lange tijd ziek. Hij overleed op 67-jarige leeftijd.

Hans Dijkstal
Hans Dijkstal werd op 28 februari 1943 geboren in Port Said (Egypte) waar zijn ouders in die tijd in de scheepvaart werkten. Hij was lange tijd actief als zelfstandig adviseur en werd in 1974 namens de VVD lid van de gemeenteraad van Wassenaar. Van 1978 tot 1983 was hij in die gemeente wethouder.

Begin jaren tachtig trad Dijkstal voor de VVD toe tot de Tweede Kamer. Daar werd hij woordvoerder minderheden en welzijn. In 1990 werd hij vicefractievoorzitter.

Na de verkiezingen van 1994 trad Dijkstal toe tot het eerste kabinet Kok, beter bekend als Paars I. De VVD’er werd in dit kabinet vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Dijkstal werd in deze periode zo nu en dan bekritiseerd omdat hij onvoldoende politieke daadkracht zou tonen. Over het algemeen werd hij wel gezien als een van de ‘hoekstenen’ van het paarse kabinet. Na de verkiezingen van 1998 trad Dijkstal niet toe tot het tweede Paarse kabinet maar volgde hij in de Kamer Frits Bolkestein op als fractievoorzitter van de VVD.

Voorafgaand aan de verkiezingen van 2002 leek het er enige tijd op dat Dijkstal van de VVD de grootste partij van Nederland zou maken. De opkomst van Pim Fortuyn gooide echter roet in het eten. Dijkstal werd gezien als de verzoenende, Paarse politicus, iets waaraan tijdens het Fortuyn-tijdperk geen behoefte meer was. De harde lijn was ingezet en Dijkstal kon en wilde daar niet aan mee doen. Uiteindelijk verloor de VVD bij de Kamerverkiezingen van 2002 veertien zetels.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×