Dark
Light

Herbouwde molen van Burum is geen Rijksmonument meer

Auteur:
1 minuut leestijd

Molen van Burum (windlust) - cc
Molen van Burum (windlust) – CC BY 3.0 / Foppe01 / wiki
Minister Bussemaker vindt dat de herbouwde molen Windlust, in het Friese Burum, geen plek op de lijst van Rijksmonumenten verdient. De molen uit 1787 brandde twee jaar geleden tot de grond toe af en werd daarna volledig herbouwd, met nieuwe materialen.

Omdat bij de herbouw uitsluitend nieuwe materialen zijn gebruikt is er volgens de minister sprake van een replica. Als de molen toch op de Rijksmonumentenlijst geplaatst zou worden, dan vreest de minister dat men op een “hellend vlak” komt. Ook andere herbouwde molens of andere bouwwerken zouden dan een plek op de lijst eisen.

Inwoners van Burum zijn onder meer boos omdat het zogenaamde Schultehuis in Meppel, dat vorig jaar afbrandde en ook met nieuwe materialen werd opgebouwd, wel zijn status als monument behoud. Een plek op de Rijksmonumentenlijst is onder meer interessant omdat er dan aanspraak gemaakt kan worden op restauratiesubsidies.

“Materiële authenticiteit”

Een Kamermeerderheid (VVD, PvdA, CDA, SP en D66) wil dat de molen van Burum zijn plaats op de Rijksmonumentenlijst behoudt. Ook de Raad voor Cultuur heeft de minister gevraagd de molen zijn status terug te geven.

Volgens de minister is er bij de gereconstrueerde molen echter geen sprake meer van “materiële authenticiteit”. Bescherming als rijksmonument acht minister Bussemaker daarom niet gerechtvaardigd. Ze wees de gemeente Kollumerland er eerder wel op dat die de molen eventueel kan aanwijzen als gemeentelijk monument.

Boek: Molens In Nederland

×