Zaterdag 3 maart 1945, om 9.00 uur in de ochtend laten Engelse bommenwerpers hun bommen los boven de Haagse wijk Bezuidenhout. Doel van de bommen zijn de Duitse V2 raketinstallaties in het Haagse Bos, net ten noorden van de wijk. Helaas worden er fouten gemaakt. De piloten krijgen deels verkeerde coördinaten mee, het zicht is beperkt door bewolking en er staat een harde wind. De bommen vallen midden in de wijk. Meer dan 500 mensen verliezen hierbij het leven, duizenden huizen en openbare gebouwen worden vernietigd. Na 71 jaar is het verhaal van dit vergissingsbombardement nog steeds herkenbaar in de wijk. Op zondag 6 maart 2016 wordt deze tragische gebeurtenis herdacht.
Programma zondag 6 maart
Het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout is na Rotterdam en Nijmegen het derde grootste bombardement op Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks wordt deze fatale gebeurtenis op de eerste zondag in maart herdacht. Op zondag 6 maart vangt de herdenking om 10.00 uur aan met een kerkdienst in de Christus Triomfatorkerk. Om 12.00 uur is de bloemenhulde bij het Juliana van Stolbergmonument en aansluitend vanaf 13.00 uur een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium. Traditiegetrouw zijn onder meer de burgemeesters van Den Haag, Wassenaar en Voorburg-Leidschendam bij de kerkdienst en bloemenhulde aanwezig. De herdenking is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Herdenking voor jong en oud
De Stichting 3 maart ’45 organiseert de herdenking op de eerste plaats voor de ooggetuigen om met hen stil te staan bij deze zwarte dag uit hun geschiedenis. Daarnaast wordt nadrukkelijk ook gewerkt aan de verbinding met de nieuwe jonge generatie in de wijk. Voor veel schoolkinderen brengt het verhaal over het bombardement op Bezuidenhout de Tweede Wereldoorlog heel dichtbij. Zij krijgen hierover les op school en de gelegenheid om direct met ooggetuigen in gesprek te gaan. Stichting 3 maart ’45, Bibliotheek Haagse Hout en Stichting Oorlog in mijn buurt werken hierin actief samen. Bij de herdenking op 6 maart leggen ook schoolkinderen een krans bij het monument.
Met eigen ogen
De gevolgen van het bombardement zijn in de wijk nog altijd te zien. Eind negentiende-eeuwse eeuwse huizen worden afgewisseld met panden van veel recentere datum. In de wijk is een permanente wandelroute uitgezet die via 13 borden deze bijzondere historie verbeeldt en vertelt. De route voert door de wijk zelf en ook door het Haagse Bos, waar verschillende locaties nog altijd herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Voor wandelkaartjes en informatie over de route kunnen geïnteresseerden terecht op www.bb45.nl. Deze wandelroute is recentelijk ook in het Engels vertaald en beschikbaar via de website. Op deze wijze kunnen bewoners en bezoekers meer kennismaken met de historie van Den Haag als internationale van de stad van vrede en recht.