Dark
Light

Hermitage Amsterdam komt met biografische tentoonstelling over Julius Caesar

1 minuut leestijd
Postuum portret van Julius Caesar uit de Vaticaanse Musea
Postuum portret van Julius Caesar uit de Vaticaanse Musea

Bij de Hermitage Amsterdam is komend najaar een tentoonstelling te zien die volledig is gewijd aan Julius Caesar. Het zou gaan om de eerste solo-tentoonstelling over de Romeinse generaal en dictator ooit in Nederland.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met twee Italiaanse musea, Museo Archeologico Nazionale en Museo Nazionale Romano, en verschillende musea in Duitsland en Nederland. Het levensverhaal van de Romeinse veldheer, politicus, staatsman en schrijver wordt in de presentatie in elf scènes verteld. Het museum:

“Compleet met schaduwkanten en mythevorming. Het is een tentoonstelling over een alleenheerser die menig leider inspireerde. Zowel Karel de Grote als Paus Julius II, Napoleon en Mussolini claimden zijn erfenis. Zijn dood is de geschiedenis ingegaan als de bekendste politieke moord ooit. In de tentoonstelling wordt hier uitvoerig op ingegaan. De aanslag op hem wordt als een plot ontrafeld. Het theater van Pompeius (nu Largo di Torre Argentina in Rome) is de crime scene.”

Nederlandse invloed

Ook Caesars invloed op Nederland komt aan bod. In zijn boek Oorlog in Gallië (De bello Gallico) verhaalde Caesar zelf over zijn overwinning nabij de samenvloeiing van Maas en de Rijn. Vandaag de dag wordt aangenomen dat hij niet de Rijn maar de Waal bedoelde. Recent hebben archeologen in het Noord-Brabantse plaatsje Kessel, waar de twee rivieren elkaar bijna raken, daadwerkelijk sporen gevonden van een slagveld. De veldslag die Caesar zelf beschrijft (en dateert in 55 v.Chr.) lijkt hiermee te zijn gelokaliseerd. De Romeinen vermoorden tijdens de slag mannen, vrouwen en kinderen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam doen al enige jaren onderzoek naar deze ramp.

De Caesar-tentoonstelling was in een kleinere opzet eerder te zien in het Finse Kuopio. Gastconservator is Eric Moormann, emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit. De tentoonstelling opent de deuren voor het publiek op zaterdag 16 september 2023 en loopt vervolgens tot Tweede Paasdag.

Boek: Oorlog in Gallië – Julius Caesar

×