Dark
Light

Het echte verhaal van de jaren ’60

Museum zoekt persoonlijke verhalen en voorwerpen
2 minuten leestijd
Telefonerende vader met huishoudschort geeft baby de fles. Nederland, [1961]
Telefonerende vader met huishoudschort geeft baby de fles. [1961].

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn wijdt begin volgend jaar een tentoonstelling aan de jaren zestig. Omdat het museum niet alleen stil wil staan bij de overbekende zaken, doet het een oproep aan bezoekers om voor de tentoonstelling persoonlijk verhalen en objecten in te zenden.

Jaren 60 badpak
Jaren 60 badpak
Hippies, Provo’s, Beatles, Stones, Boudewijn de Groot, Kennedy en de Maanlanding, dat zijn de bekende beelden van de jaren zestig. Het decennium staat te boek als roerig, kleurrijk, jeugdig, vernieuwend en wild. Dit beeld is raak en mooi en natuurlijk ook gedeeltelijk waar, maar het is volgens het museum een simpele weergave van een veel gevarieerder werkelijkheid.

Naast de bekende iconische personen, verschijnselen en gebeurtenissen wil het Museum van de 20e Eeuw een ander beeld van de jaren ’60 in Nederland laten zien. Het wil ook een persoonlijk verhaal brengen van de mensen van de jaren zestig. Wat hield hen toen werkelijk bezig? En wat zijn hun herinneringen nu?

“De tentoonstelling wil laten zien hoe het leven was voor de mensen in die tijd. De beroemde voorwerpen en verschijnselen komen zeker ook aan bod, maar we willen laten zien dat er méér is. Natuurlijk liep niet iedereen in een minirok met kapsel als Twiggy. Niet iedereen had psychedelisch behang en kralengordijnen. Het clichébeeld van langharige jongemannen was in werkelijkheid een uitzondering. Veel mensen deden helemaal niet mee aan de mode. Misschien omdat ze er niet van hielden, of omdat ze het niet mochten van hun ouders. Vaak ook omdat ze niet van de leeftijd (15-25) waren waarop nu ons stereotype beeld van de jaren ’60 gebaseerd is. De meeste mensen hadden gewoon nog een interieur dat geheel of gedeeltelijk uit de jaren ’50 kwam, of ouder.”

Jaren 60 interieur (Museum vd 20e Eeuw)
Jaren 60 interieur (Museum vd 20e Eeuw)

De tentoonstelling moet daarom wat het museum betreft ook verhalen van gewone mensen uit de jaren zestig bevatten. Het museum denkt dat er nog veel mooie verhalen te ontdekken zijn die de moeite waard zijn om gedeeld te worden met de museumbezoekers.

“Als u van een bepaalde leeftijd bent heeft u vast nog wel herinneringen aan de jaren ’60. En dan niet alleen de grote gebeurtenissen als de Maanlanding of de moord op John F. Kennedy. Juist uw eigen, persoonlijke herinneringen zijn het erg waard belicht te worden. Hoe de eetgewoonten waren, hoe school werd beleefd, hoe men tegen relaties aankeek, vakanties, vrije tijd, geloof en werk.”

Gezin picknickt naast hun Dafje (personenauto). Vader en moeder (ouders)op een vouwstoeltje, de kinderen op een geruite plaid. Nederland, jaren '60. (Vrnl Spaarnestad fotolaborant Bert Stuifbergen, dochter Ronnie, dochter Monique, vrouw Truus en buurmeisje Marjan)
Gezin picknickt naast hun Dafje (personenauto). Vader en moeder (ouders)op een vouwstoeltje, de kinderen op een geruite plaid. Nederland, jaren ’60. (Vrnl Spaarnestad fotolaborant Bert Stuifbergen, dochter Ronnie, dochter Monique, vrouw Truus en buurmeisje Marjan)

Behalve naar ervaringen is het museum ook nog op zoek naar specifieke jaren ´60 voorwerpen als aanvulling op de eigen collectie en particuliere collecties. Hebt u nog een originele Afghaanse jas of andere jaren ´60 mode, of foto’s, spandoeken, posters, boeken, tijdschriften, Lp’s, een jukebox, meubels, lampen, gordijnen, vloerkleden of andere artikelen. En wilt u deze items uitlenen voor de duur van de expositie, dan hoort het museum graag van u.

Contact opnemen om ervaringen te delen of objecten in bruikleen te geven kan via
[email protected]

Boek: Het grote jaren 60 boek

×