Museum Het Valkhof heeft een Nijmeegse stadskan aangekocht. De tinnen kan, gemaakt door Gerrit de Leeuw in 1574, werd gebruikt om wijn te schenken en belangrijke gasten in Nijmegen te verwelkomen. Volgens het museum gaat het om de laatste Nederlandse stadskan die nog geen onderdeel uitmaakte van een museumcollectie.
De onlangs verworven wijnkan is in de zestiende eeuw in opdracht van het Nijmeegse stadsbestuur gemaakt. De kannen werden elk met twee liter wijn gevuld en tijdens officiële gelegenheden door het stadsbestuur gebruikt om belangrijke gasten te fêteren. Het schenken was een uitdrukking van dank voor hun bezoek aan de stad, een landelijke gewoonte die is ontstaan in de middeleeuwen. De wijn werd vanuit de grote stadskannen overgeschonken in kleinere kannen die op tafels werden geplaatst.
Uit archieven blijkt dat er grote hoeveelheden wijn zijn geschonken in Nijmegen. Zo werd tijdens een bezoek van Karel V en zijn zus Maria van Hongarije door het keizerlijke gevolg maar liefst 525,2 liter wijn gedronken.
Achttien Nijmeegse stadskannen
Voormalig directeur van de Commanderie van Sint-Jan Gerard Lemmens, ontdekte in Nijmeegse archiefstukken dat er in totaal achttien Nijmeegse stadskannen zijn gemaakt. Die overvloed vertelt volgens Het Valkhof iets over de rijke drankcultuur van de stad.
In 2020 is van twee van de achttien kannen de standplaats nog bekend: de een is opgenomen in de collectie van Museum Het Valkhof en de ander was tot voor kort in bezit van verzamelaar Fred Hubert uit Piershil. Deze kan is bijna identiek aan het exemplaar van het museum. Beide kannen zijn van de hand van Gerrit de Leeuw en tonen fijne bewerkingen. Ze laten het stadswapen zien en hebben een leeuwtje op de deksel. De kan van Fred Hubert is echter in betere conditie. Het museum heeft dit exemplaar recent aangekocht, met de steun van een anonieme schenker en de Vereniging Rembrandt. Beide stadskannen staan vanaf vrijdag 18 december op zaal in het museum te Nijmegen.