Dark
Light

Historisch geheugen keert terug naar Suriname

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Nationaal Archief
Archieven

Aankomende donderdag wordt het project Teruggave Archieven Suriname afgerond. In dit project heeft het Nationaal Archief 800 meter Surinaams archief digitaal gekopieerd. De ruim 5,5 miljoen scans zijn online voor iedereen beschikbaar. 250 meter archieven zijn al terug naar Suriname verscheept en de laatste 550 meter staan klaar voor verzending naar het Nationaal Archief Suriname.

Tussen 1916 en 1975 werden de archieven van Suriname naar Nederland gebracht. Zowel de slechte staat van het materiaal als het ontbreken van een goede bewaarplaats in Suriname waren destijds redenen de 40 collecties ter bewaring naar Nederland te brengen. De archieven bleven altijd eigendom van Suriname.

In 2009 werd het verzoek van Suriname ingewilligd de archieven terug te brengen naar de plek waar ze zijn gemaakt en thuishoren. Voordat echter de fysieke teruggave kon plaatsvinden moesten beide partners aan een aantal voorwaarden voldoen. Suriname bouwde een geschikt archiefgebouw, moderniseerde de archiefwet en leidde personeel op.

Historisch geheugen

Nederland wilde de collectie behouden voor de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland en het (Nederlandse) onderzoeksveld. Besloten werd het complete archief te digitaliseren. Hiervoor werd het project Teruggave Archieven Suriname opgericht. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bijgedragen aan het project.

Maurits Hassankhan, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken van Suriname:

“In Suriname leeft sterk de gedachte dat met deze archieven het historisch geheugen terugkeert naar Suriname.”

Meer geschiedenis van Suriname
Boek: Geschiedenis van Suriname

×