Volgende maand wordt een nieuw historisch project gelanceerd: Het Geluid van Nederland. Dit project maakt tweeduizend geluiden uit het geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid online beschikbaar.
Doel van Het Geluid van Nederland is om deze collectie van ‘verdwenen geluiden’ duurzaam te bewaren en online toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het is de bedoeling dat het platform interactief wordt. Bezoekers kunnen de collectie zelf aanvullen met bijvoorbeeld persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recent opgenomen geluiden uit het hele land. Op de website www.geluidvannederland.nl wordt een actueel overzicht van alle geluiden getoond.
Bijdragen van bezoekers kunnen onder meer ingezonden worden via een speciaal ontwikkelde mobiele applicatie voor iPhone- en Android-telefoons.
Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland. De collectie ‘Eigen Opnames’ uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. De initiatiefnemers over het project:
“Het online beschikbaar maken van dit gedigitaliseerde geluidenarchief illustreert hoe Nederland in de loop van de tijd van ‘toon’ veranderd is. Dit is bijvoorbeeld interessant voor historici of onderzoekers, die met de website als geheel inzicht krijgen in de ontwikkeling van typisch Nederlandse geluiden vanaf het midden van de vorige eeuw. Daarnaast is het geluidenarchief, aangevuld met nieuwe geluiden, ook interessant voor (creatief) hergebruik, bijvoorbeeld in nieuwe audiovisuele producties.”
Bij het uploaden van nieuwe geluiden heeft de uploader de keuze uit de Creative Commons Naamsvermelding (CC BY) en Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA)-licenties, zodat hergebruik in nieuwe werken mogelijk is. De lancering van het project vindt plaats tijdens MusicLab #11 op 11 juni 2012. Op dit moment zijn er al 906 geluiden online te beluisteren.