Dark
Light

Hitlers Germania in miniatuur nagebouwd

Auteur:
1 minuut leestijd

Als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog niet verloren hadden, dan had Berlijn er vandaag de dag totaal anders uitgezien. Adolf Hitler wilde de stad laten omdopen in Welthauptstadt Germania en had zijn huis-architect Albert Speer al plannen laten uitwerken voor de bouw van die nieuwe monumentale stad die de herinnering aan de definitieve Duitse overwinning voor altijd levend moest houden.

Onder de titel ‘Mythe Germania’ is gisteren (10 maart 2008) in Berlijn een expositie geopend waarin Hitlers nieuwe stad in miniatuur is nagebouwd. De expositie werd geopend door Duitslands minister van Financiën, Peer Steinbrück, en bevindt zich in een paviljoen naast het Holocaust-gedenkteken en op enkele minuten loopafstand van Hitlers bunker.

GrossŸe Halle

Centraal punt in de expositie is de Grote Hal van het Duitse Rijk (ook wel GrossŸe Halle). Een gebouw, met plek voor zeker 150.000 personen, dat 290 meter hoog moest worden. Ter vergelijking: De Brandenburger Tor, momenteel de belangrijkste poort van Berlijn, is ‘slechts’ 26 meter hoog. Als dit gebouw ooit zou zijn gebouwd had het alle andere gebouwen in Berlijn tot kleine dwergen gereduceerd en was het het grootste gebouw ter wereld geworden. Verondersteld wordt vaak dat Hitler zich bij de plannen voor dit gebouw heeft laten inspireren door het Pantheon in Rome. Het moest alleen een stuk groter worden.

Dat de expositie zich vlakbij het Holocaust-monument bevindt is geen toeval, legt Karl Dettmaer, directeur van het Berlijnse beeldarchief, in Times Online uit: “We wilden voorkomen dat de verkeerde mensen de tentoonstelling zouden zien.” De Duitse minister van Financiën die de expositie opende voegt daaraan toe: “De nabijheid van het gedenkteken herinnert ons eraan dat Germania gebouwd zou zijn ten koste van de joden, die als eerste uit hun huizen werden gegooid om de bouw mogelijk te maken. De zogenaamde herhuisvesting van deze joden was een eerste stap op het pad dat leidde naar een zekere dood, in gettos of in concentratiekampen”.

De expositie is tot eind dit jaar geopend.

Animatie waarin geschetst wordt hoe Hitlers Germania er ongeveer uit zou hebben gezien als het ooit was gebouwd:

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×