Identiteit ‘onbekende Nederlander’ dankzij nieuwe techniek achterhaald

1 minuut leestijd
Graf voor een ´Onbekende Nederlander´
Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ (CC BY 2.5 - P.J.L Laurens - wiki)

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) zijn erin geslaagd de identiteit te achterhalen van een oorlogsslachtoffer. De betreffende man ligt al decennia in een anoniem graf op het Nationale Ereveld in Loenen.

Bij de identificatie van onbekende slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt normaal gesproken meestal gebruikgemaakt van DNA-verwantschapsonderzoek. Hierbij wordt het DNA-profiel van familieleden van vermiste personen vergeleken met dat van onbekende doden. Hierbij kon echter alleen een familieband met ouders, broers of zussen worden aangetoond. De nieuwe techniek stelt onderzoekers in staat ook met zekerheid een band met andere bloedverwanten, zoals neven en nichten, vast te stellen.

In de nieuwe onderzoeksmethode wordt gebruikgemaakt van Massively Parallel Sequencing. Hierbij wordt gekeken naar de lettervolgorde van het DNA. Zelfs als het DNA beschadigd of afgebroken is, kan dit soort onderzoek uitgevoerd worden. NFI-medewerker Charissa van Kooten:

“De kracht van deze techniek is dat je zeer gedetailleerd naar veel meer plekken op met name het autosomale DNA-profiel kijkt. Waar we normaal drieëntwintig plaatsen op het DNA onderzoeken, kijken we hier naar tienduizend kenmerken. Hierdoor kun je personen beter vergelijken. Zo is het toch mogelijk om verdere familieleden te vinden.”

Dankzij de techniek slaagden de onderzoekers erin de naam te achterhalen van een onbekend slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Hij kon met zekerheid gekoppeld worden aan een neef. Tijdens het standaard onderzoek kon men de verwantschap tussen de twee niet met zekerheid vaststellen. Op verzoek van de familie is de identiteit van de man niet openbaar gemaakt.

De BIDKL begon in 2018 een onderzoek naar de 103 onbekende oorlogsslachtoffers op het ereveld in Loenen. Hiervoor werden de graven geopend en nam men DNA-materiaal. Dat is opgeslagen in de DNA-databank voor Vermiste Personen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×