Dark
Light

Israël koopt duizend jaar oude Joodse documenten uit Afghanistan

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van het commentaar van Saadia Gaon op Jesaja 34

De nationale bibliotheek van Israël heeft deze week een serie Joodse documenten onthuld die onlangs werden gevonden in een grot in Afghanistan. De documenten tonen aan dat er zo’n duizend jaar geleden al een Joodse gemeenschap bestond in het noorden van het huidige Afghanistan.

Foto’s: National Library of Israel


Het gaat om in totaal 29 documenten. Op de stukken papier zijn onder meer religieuze commentaren, financiële gegevens en brieven te vinden. Er zijn ook onbekende teksten van de bekende rabbijn Saadia Gaon (892-942) aangetroffen. Een van de papieren bevat een commentaar van deze rabbijn op Jesaja 34. De teksten, die volgens de bibliotheek waarschijnlijk dateren uit de eerste helft van de elfde eeuw, zijn onder meer geschreven in het Hebreeuws, Aramees, Arabisch en Perzisch.

De bibliotheek spreekt van de belangrijkste vondst van manuscripten, sinds de ontdekking van de Caïro Genizah in de negentiende eeuw. Hoeveel documenten er precies in de Afghaanse grot zijn gevonden is niet duidelijk. De nationale bibliotheek van Israël heeft er in ieder geval 29 weten aan te kopen via een handelaar in Jeruzalem. Deze documenten worden binnenkort gedigitaliseerd en zullen dan online gezet worden.

Onderzoekers hopen dankzij de documenten meer te weten te komen over de aanwezigheid van Joden in dit gebied. Daarover is tot op heden namelijk nog erg weinig bekend.

×