Jan Lievens, loopbaan van een wonderkind

1 minuut leestijd
Jan Lievens, zelfportret (Publiek Domein - wiki)

Bij museum het Rembrandthuis in Amsterdam is komend voorjaar een tentoonstelling te zien over de zeventiende-eeuwse schilder Jan Lievens. Dit onder de titel ‘Loopbaan van een Wonderkind’.

Jan Lievens, loopbaan van een wonderkind
Feest van Esther, 1625 (Jan Lievens)
De schilder Jan Lievens (1607-1674) was niet alleen een tijds- en stadsgenoot van Rembrandt, maar ook een concurrent. In zijn jonge jaren werkte hij echter nauw samen met Rembrandt. Lievens stond bekend als een wonderkind. Op 8-jarige leeftijd ging hij in de leer als schilder, eerst in Leiden en later bij Pieter Lastman in Amsterdam. Rembrandt was in 1625 ook in de leer bij deze Lastman. Mogelijk deelden Lievens en Rembrandt enige tijd een atelier.

De tentoonstelling in het Rembrandthuis besteedt, voor de eerste keer, aandacht aan alle fasen van Lievens’ kunstenaarschap met ongeveer 100 van zijn beste werken, waaronder tekeningen, prenten en schilderijen. In de tentoonstelling komen Lievens’ vroege werk en ook zijn betrekkingen met Rembrandt in de jaren 1620 uiteraard aan bod. Daarnaast onder meer aandacht voor de belangrijke opdrachten die hij ontving van leden van het Huis van Oranje, de Engelse koning Karel I, de Staten van Holland in Den Haag en de keurvorst van Brandenburg in Berlijn.

De tentoonstelling is georganiseerd door The National Gallery in Washington in samenwerking met het Milwaukee Museum of Art en het Rembrandthuis in Amsterdam en loopt van 17 mei tot en met 9 augustus 2009.

Boek: Jan Lievens – A Dutch Master Rediscovered

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×