Jane Addams (1860-1935) – Sociaal werkster

1 minuut leestijd
Jane Addams (1860-1935) - Sociaal werkster
Jane Addams (1860-1935) - Sociaal werkster

De Amerikaanse sociaal werkster en hervormster Jane Addams ontving in 1931 de Nobelprijs voor de Vrede.

Jane Addams
Jane Addams
Jane Addams werd op 6 september 1860 geboren in Cedarville, een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Illinois. Haar moeder overleed toen Addams drie was. Addams volgde een opleiding aan de Rockford Female Seminary en maakte daarna (1883-1885) een reis door Europa. Van 1887 tot 1888 was ze opnieuw op rondreis.

Tijdens een van haar reizen ontmoette Addams in Groot-Brittanië het echtpaar Samuel en Henrietta Barnett, dat in Londen een buurthuis genaamd Toynbee Hall had geopend. Naar dit voorbeeld opende Addams in 1889 samen met Ellen Gates Starr haar eigen zogenaamde settlement genaamd Hull House. Het was het eerste van een hele serie Amerikaanse buurthuizen die Addams gedurende enkele decennia leidde. Met de sociale en culturele programma’s die werden opgezet was ze een grote steun voor met name een groep verarmde Europese immigranten. In Chicago en andere Amerikaanse steden streed Addams voor verbetering van de sociale verhoudingen en sociale wetgeving.

Internationale Vrouwenbeweging voor Vrede en Vrijheid

In 1915 stichtte Addams de Internationale Vrouwenbeweging voor Vrede en Vrijheid. Addams leidde deze beweging vele jaren en ontving in 1931 samen met de Amerikaans filosoof en diplomaat dr. Nicholas Murray Butler de Nobelprijs voor de Vrede.

Addams publiceerde verschillende werken waaronder The spirit of youth and the city street (1909) en het autobiografische Twenty Years At Hull House (1910).

Ook interessant: Toynbee Hall – Londense liefdadigheidsinstelling

Leven en werk van Jane Addams:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×