Dark
Light

Johannes Vermeer Prijs naar Arnon Grunberg

Auteur:
1 minuut leestijd
Arnon Grunberg in 2016
Arnon Grunberg in 2016 (CC BY-SA 4.0 - Heike Huslage-Koch - wiki)

Schrijver Arnon Grunberg heeft donderdag de Johannes Vermeer Prijs 2022 ontvangen uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. De staatsprijs voor de kunsten wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat naast een bokaal uit honderdduizend euro.

De jury van de prijs, onder leiding van Andrée van Es, noemt Grunberg een ‘sterk denker en een moedig schrijver’, die behoort tot de meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment. Volgens de jury bevraagt Grunberg op een geheel eigen manier urgenties en thema’s in het maatschappelijk debat en toont hij zich daarbij onbevooroordeeld geïnteresseerd in de intenties van anderen. Bij de uitreiking zei staatssecretaris Uslu onder meer het volgende:

Arnon Grunberg geeft zich vol overgave aan de literatuur, en eigenlijk aan álles wat hij doet. Die toewijding is aanstekelijk. Bovendien ontregelt zijn werk, het houdt je scherp. Met zijn literaire analyses in alle verschijningsvormen beziet hij de zaken vanuit zijn eigen, originele, perspectief, vanuit de wereld van Grunberg. Het werd hoog tijd dat een schrijver de Johannes Vermeer Prijs zou winnen. En het is wat mij betreft volkomen terecht dat Arnon Grunberg de eerste is.

De regering riep de Johannes Vermeer Prijs in 2008 in het leven om “uitzonderlijk artistiek talent te eren en stimuleren”. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Winnaars mogen het geld dat aan de prijs is verbonden besteden aan een speciaal project op hun werkterrein.

Andere winnaars

Eerdere winnaars van de prijs zijn beeldend kunstenaar Natasja Kensmil, operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas, grafisch ontwerper Irma Boom, componist en regisseur Michel van der Aa, beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen, modeontwerper Iris van Herpen, violiste Janine Jansen, theatermaker Ivo van Hove en fotograaf Rineke Dijkstra.

Link: Overzicht van boeken van Arnon Grunberg

×