Joods Museum ontvangt dubbelportret schilder Martin Monnickendam

1 minuut leestijd

Het Joods Museum heeft een schilderij ontvangen waarop kunstenaar Martin Monnickendam (1874-1943) zich samen met zijn zus Rachel afbeeldde. Het portret is sinds deze week te zien in het Kunstkabinet van het museum.

Martin Monnickendam met zijn zus Rachel Monnickendam (1879-1942)
Martin Monnickendam met zijn zus Rachel Monnickendam (1879-1942) – Collectie Joods Museum
Het schilderij is geschonken door Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam. De stichting liet het werk eerder ook restaureren en zorgde voor een nieuwe lijst.

Monnickendam werd in 1874 geboren in een welvarende, liberale Joodse familie. Hij ging naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam waarna hij zijn opleiding vervolgde in Parijs. Deze tijd was bepalend voor het werk van Monnickendam. Hij ontmoette bekende kunstenaars en ontwikkelde zijn schilderstijl.

In 1901 keerde Monnickendam terug naar Amsterdam waar hij lid werd van onder andere kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae en Vereniging Sint Lucas. Hij bleef internationaal georiënteerd, reisde veel (onder meer naar de Veluwe) en had tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Een jubileumtentoonstelling ter ere van zijn vijftigste verjaardag in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1924 was een hoogtepunt in zijn carrière. Martin Monnickendam overleed op 4 januari 1943 aan de gevolgen van een longontsteking.

Rachel Monnickendam, ca. 1920
Rachel Monnickendam, ca. 1920 – Archief Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam
Rachel Monnickendam was de oudste zus van de kunstenaar. Ze was een bereisde en zelfbewuste vrouw. Tijdens haar reizen naar onder meer Londen, Buenos Aires, de Verenigde Staten en Frankrijk bezocht ze geregeld (theater)voorstellingen en musea. Ze onderhield een uitgebreide vrienden- en kennissenkring en kwam ook regelmatig bij het gezin van haar broer op bezoek. Op het moment dat de oorlog uitbrak, woonde ze in Haarlem.

Op 28 augustus werd Rachel Monnickendam gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz waar zij direct na aankomst op 30 augustus 1942 werd vermoord.

Presentatie

Ter ere van deze schenking en het 150-jarige jubileum van de geboorte van Monnickendam dit jaar, is vanaf vrijdag een presentatie van werk van Monnickendam in het Kunstkabinet in het Joods Museum te zien. Naast het dubbelportret worden twee andere werken van Monnickendam getoond.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×