Dark
Light

Kabinet verbiedt ontkenning Holocaust

1 minuut leestijd
Holocaust Namenmonument in Amsterdam
Holocaust Namenmonument in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Christian Michelides - wiki)

Het wordt expliciet verboden om in het openbaar de verschrikkingen van de Holocaust te vergoelijken, te ontkennen of te bagatelliseren. Dat heeft het kabinet deze week besloten.

Discriminatie en racisme zijn al lange tijd verboden. Met het nieuwe verbod worden slachtoffers en nabestaanden van genocide en andere oorlogsmisdaden straks ook beschermd tegen “bijzonder kwetsende uitlatingen die dit soort internationale misdrijven ontkennen en bagatelliseren”. Het verbod geldt dus niet alleen de Holocaust.

Het strafrechtelijke verbod komt er op voorstel van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Daarmee geeft het kabinet uitvoering aan de Europese verplichtingen om bepaalde vormen van het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden expliciet strafbaar te stellen. Volgens minister Yesilgöz is het verbod hard nodig.

Zo zien we regelmatig dat het monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt. Dit baart mij ontzettend veel zorgen en mogen wij niet onbeantwoord laten, want de les van de Holocaust is geen geschiedenisles. Dit gaat ook over het hier en nu. Het gaat over discriminatie, uitsluiting en uiteindelijk: vernietiging. Het gaat over menselijkheid en medemenselijkheid. Het gaat over goed en kwaad, en je stem verheffen als je het ene in het andere ziet veranderen. Laten wij deze verhalen blijven vertellen, nu de slachtoffers van deze misdaden steeds minder vaak hier zelf toe in staat zijn. Niet timide en fluisterend, maar zelfverzekerd en vol overtuiging.

Op beledigende vormen van vergoelijking, ontkenning of bagatellisering van deze internationale misdrijven komt een maximum gevangenisstraf van één jaar te staan. Het verbod is onderdeel van het Wetsvoorstel herimplementatie Europees strafrecht.

×