Bouwwerk uit 1024 in de Drentse plaats Coevorden. Het kasteel van Coevorden wordt afgebeeld op de Drentse vlag en is tevens het enige kasteel dat Drenthe rijk is.
Het kasteel werd in 1024 gebouwd als burg voor de ambtenaren van het graafschap Drenthe. Dat behelsde toen behalve de huidige provincie Drenthe ook nog een deel van Groningen. Coevorden was in die tijd een belangrijke plaats, omdat het als enig toegankelijk gebied tussen de moerassen lag.
Het kasteel werd tot 1402 bewoond door burggraven die door erfelijke opvolging het gebied regeren als onderdeel van het Utrechtse bisdom. Omdat Utrecht tamelijk ver weg is, genoten de burggraven een grote mate van autonomie. Dit stopte in 1402 toen bisschop Frederik van Blankenheim het gebouw ontruimde en grondig verbouwde. Vanaf dat moment had de ‘burg’ de naam: ‘castrum’. In 1522 werd het kasteel opnieuw grondig verbouwd, toen door Hertog Karel van Gelre.
Over het gebruik van het kasteel in die tijd is weinig bekend. Wel is bekend dat het kasteel diverse keren slachtoffer was van belegeringen. In de zeventiende eeuw werd het kasteel achtereenvolgens gebruikt als gouverneurshuis, militair ziekenhuis en gemeentehuis.
Toen in 1795 de Bataafse Revolutie uitbrak werd het kasteel geveild en door twee particulieren gekocht. Zij sloopten allerlei delen van het kasteel, waaronder de toren. Daardoor verzakte het kasteel door de jaren heen. In 1938 werd het kasteel gekocht door de gemeente Coevorden om het te restaureren. In 1972 is de restauratie afgerond.
Hedendaags gebruik
Het kasteel wordt al jaren gebruikt als onderdeel van het Coevordense gemeentehuis. Ook is het een populaire trouwlocatie. In 2008 wordt begonnen om het kasteel om te bouwen tot hotel, restaurant en sauna.
In Vancouver staat een kopie van het kasteel. Vancouver is genoemd naar George Vancouver wiens voorouders jarenlang in het kasteel van Coevorden hebben gewoond.
Het kasteel is het enige kasteel in Drenthe omdat de bisschoppen in 1395 vast lieten leggen dat er geen andere kastelen gebouwd mochten worden in het gebied.
Ook interessant: Volkslied van Drenthe – ‘Mien Drenthe’ (Mijn Drenthe)
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Drenthe