De Koninklijke Bibliotheek (KB), het Netwerk Oorlogsbronnen en Indisch Herinneringscentrum werken samen aan de totstandkoming van Het Indisch Geheugen voor de Toekomst. Dit wordt een webportaal met veel gedigitaliseerde bronnen die het zoeken naar informatie over voormalig Nederlands-Indië eenvoudiger maakt.
In het project worden verschillende historische bronnen over het Nederlands-Indische verleden online beschikbaar gesteld. Hieronder vallen tijdschriften, kranten, boeken en documenten. Allereerst worden de scheepsjournalen van rederij de Koninklijke Rotterdamsche Llyod gedigitaliseerd. Deze speelde een belangrijke rol bij de terugkeer van mensen uit Nederlands-Indië naar Nederland. De te digitaliseren bronnen komen uit verschillende collecties uit binnen- en buitenland.
Indische geschiedenis
Eerder deze week installeerde de overheid al een commissie die de kennis over de Indische geschiedenis moet vergroten. Het digitaliseringsproject is het eerste grote project dat wordt opgezet. De KB:
Voor veel mensen in voormalig Nederlands-Indië was het einde van het Japanse oorlogsgeweld geen bevrijding. Er volgde een periode van ander geweld, chaos en onzekerheid. Deze geschiedenis werkt tot op de dag van vandaag door bij zo’n 2 miljoen Nederlanders. Straks is het mogelijk om via het webportaal Het Indisch Geheugen voor de Toekomst meer te weten komen over deze geschiedenis.
Naast het digitaliseringstraject wordt een digitale infrastructuur opgezet die het mogelijk maakt plaatsen, personen, gebeurtenissen en thema’s aan elkaar te koppelen.
Indisch Erfgoed Digitaal
Het webportaal maakt onderdeel uit van het programma Indisch Erfgoed Digitaal. Dit programma richt zich op het erfgoed van de Indische gemeenschap in brede zin. De informatie heeft specifiek betrekking op de periode 1930-1968. Tot de Indische gemeenschap horen alle mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië die zelf of van wie de voorouder(s) door naoorlogse ontwikkelingen naar Nederland zijn gekomen.
Naar verwachting zijn de scheepsjournalen en al het andere gedigitaliseerde materiaal over Nederlands-Indië vanaf 2024-2025 online beschikbaar.
Zie ook: Overheid wil kennis geschiedenis Nederlands-Indië vergroten