KB mag nazikranten op internet publiceren

1 minuut leestijd

Volk en Vaderland
De Koninklijke Bibliotheek (KB) mag nazistische kranten op internet zetten. Dat heeft minister van Jusititie Ernst Hirsch Ballin dinsdag geantwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Over het plan van de KB om nazistische kranten op internet te plaatsen, wordt al enige tijd gediscussieerd. De bibliotheek wil vier eeuwen kranten digitaal beschikbaar maken via kranten.kb.nl. Enige tijd geleden kreeg de bibliotheek van het ministerie van justitie een negatief advies over het toegankelijk maken van nazistische kranten uit de jaren dertig en veertig. Het publiceren van de kranten, zoals Volk en Vaderland en De Misthoorn, zou door het ministerie van Justitie gezien kunnen worden als haatzaaierij.

In antwoord op vragen van de Tweede Kamer stelt minister Ballin nu echter dat de bibliotheek niet strafbaar is mits er enkele “zorgvuldigheidswaarborgen” ingepast worden. Mogelijk krijgen lezers een waarschuwing te zien voor ze een krant met discriminerende teksten kunnen bekijken. Ook wordt het downloaden van de teksten, mits dat technisch kan, belemmerd. Het ministerie overlegt met de KB over de mogelijkheden om misbruik van de discriminerende teksten te voorkomen.

Volgens de minister valt het project van de KB om zogenaamde zakelijke berichtgeving. Het publiceren van discriminerende teksten blijft strafbaar, maar voor ‘zakelijke berichtgeving’ is een uitzondering gemaakt om voorlichting mogelijk te maken.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×