Dark
Light

Keramiekmuseum verwerft anti-slavernij medaillon

1 minuut leestijd
Het aangekochte medaillon
Het aangekochte medaillon - Foto: Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft een anti-slavernij medaillon van Wedgwood aangekocht op een veiling. Het medaillon werd vanaf 1787 geproduceerd en verspreid door Josiah Wedgwood (1730-1795), grondlegger van de nog altijd zeer bekende fabriek. Josiah Wedgwood was een uitgesproken abolitionist en actief lid van de Society for the Abolition of the Slave Trade.

De succesvolle keramiekfabrikant verspreidde de medaillons voor eigen rekening tijdens bijeenkomsten van de Society en onder prominenten in Engeland en Amerika. Wedgwood stuurde zelfs verschillende exemplaren naar Benjamin Franklin, een van de grondleggers van de Verenigde Staten. De medaillons konden gemonteerd gedragen worden als speld, in een hoedenspeld of verwerkt worden op een snuifdoos.

Het door het museum verworven exemplaar is ongemonteerd, maar de inkepingen in en kleine chipjes aan de rand tonen aan dat het medaillon ooit een gebruiksvoorwerp was.

Het aangekochte medaillon – Foto: Keramiekmuseum Princessehof

De voorstelling op het medaillon werd ontleend aan een door de society gebruikt zegel en is vermoedelijk gemodelleerd door William Hackwood, de beste modeleur van de fabriek. Centraal is een geknielde, geketende zwarte man afgebeeld, met daaromheen de tekst: ‘Am I not a man and a brother’. Het medaillon is in grote hoeveelheden geproduceerd en exemplaren zijn opgenomen in verschillende belangrijke museale collecties, in vooral Engeland en Amerika.

Keramiekmuseum Princessehof over de nieuwe aankoop:

De verwerving geeft kleur aan een van de belangrijkste vernieuwers in de geschiedenis van de Europese keramiek. Maar de verwerving maakt het voor het museum vooral mogelijk om te vertellen over de aanloop naar een belangrijke kentering in de geschiedenis. Dit verhaal wordt verder geïllustreerd door een eveneens op de veiling aangekochte Franse Empire vaas (circa 1815-1830) met een allegorische voorstelling op de afschaffing van de slavernij.
×