‘Kerkdienst’ van Gari Melchers onder de hamer

1 minuut leestijd

Kerkdienst – Gari Melchers
Bij Sotheby’s Amsterdam wordt begin juni het schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse schilder Gari Melchers (1860-1932) geveild.

Het schilderij is afkomstig uit de collectie van Walther Rathenau (1867-1922), een invloedrijke Joodse industrieel en de oprichter van de Deutsche Demokratische Partei. Begin jaren twinting was deze Rathenau minister van Herstel en minister van Buitenlandse Zaken. Rathenau’s liberale visie zette kwaad bloed bij Duitse nationalisten. In 1922 werd hij vermoord door leden van de rechts-extremistische organisatie OC. Rathenau was toen net aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken. Op zijn begrafenis liepen honderdduizenden arbeiders een stille tocht door verschillende Duitse steden.

Het schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse schilder Gari Melchers is afkomstig uit de kunstcollectie van Walther Rathenau.



Het is voor het eerst in twintig jaar dat er in Nederland een doek van Melchers onder de hamer gaat. Sotheby´s verwacht dat Kerkdienst tussen de 50.000 en 70.000 euro op gaat brengen. Het veilinghuis over het werk:

Het schilderij is door het gebruik van heldere kleuren een feest voor het oog. Melchers was in zijn tijd de belangrijkste Amerikaanse voorvechter van het naturalisme en vestigde zich in 1884 in Egmond aan Zee waar hij gefascineerd raakte door de lokale bevolking. […] Het werk is een hoogtepunt uit het oeuvre van de schilder.

Tijdens de veiling van negentiende-eeuwse schilderijen worden op dinsdag 7 juni ook werken van vertegenwoordigers van de Haagse en Amsterdamse School geveild. Er kan bijvoorbeeld geboren worden op schilderijen van Jacob Maris, Johan Hendrik Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, Isaac Israels en Jozef Israels. Alle schilderijen zijn te zien tijdens de kijkdagen, 3 tot 5 juni, bij Sotheby’s Amsterdam op de Boelelaan 30.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×