Kleinzoon Stalin verliest smaadzaak

1 minuut leestijd
Jozef Stalin
Jozef Stalin

Een kleinzoon van de voormalige Sovjet-leider Jozef Stalin heeft een smaadzaak tegen een Russische krant verloren. Kranten in Rusland mogen van de rechtbank voortaan schrijven dat Stalin opdracht gaf voor de moord op duizenden mensen.

De kleinzoon van Stalin, Jevgeni Dzjoegasjvili, had de krant Novaja Gazeta voor de rechtbank gedaagd naar aanleiding van een artikel waarin werd geschreven dat Stalin in 1940 opdracht gaf voor de moord op duizenden Poolse officieren, intellectuelen en priesteres bij Katyn. Dzjoegasjvili eiste rectificatie en een schadevergoeding van omgerekend ongeveer 230.000 euro maar werd door een rechtbank in Moskou in het ongelijk gesteld. Jozef Stalin is ruim vijftig jaar na zijn dood nog altijd populair bij veel Russen. Vorig jaar eindigde hij als derde in de verkiezing van populairste Rus. Veel Russen waarderen Stalin nog altijd omdat onder zijn krachtdadige bewind de nazi’s werden verslagen. Mensenrechtenactivisten beschuldigen de Russische autoriteiten er van de misdaden van Stalin weg te poetsen.

Bloedbad van Katyn

In 1943 vonden de Duitsers bij het plaatsje Katyn, ongeveer twintig kilometer ten westen van Smolensk, de lijken van ongeveer duizenden Poolse officieren. Generaal Wladyslaw Sikorski, leider van de Poolse regering in Londen, eiste een onderzoek. Dit leidde er toe dat Moskou de betrekkingen met Polen verbrak. Sikorski kwam later dat jaar door een vliegtuigongeluk om het leven. Veel Polen vermoeden dat de Poolse generaal werd vermoord door de Sovjets en Britten. Onder Gorbatsjov werd de verantwoordelijkheid in 1989 voor de Katyn-moord bij Stalin gelegd. In 1990 werd deze versie erkend door de sovjetautoriteiten.

Lees ook: Jozef Stalin (1878-1953) – Communistisch dictator

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×