Kleurenfilm over bevrijding teruggevonden

//
1 minuut leestijd
Still uit de film

In de kluizen van Filmmuseum EYE in Amsterdam is onlangs de verloren gewaande amateur-kleurenfilm Herwinnen door werken uit 1945 teruggevonden. Volgens het museum is deze film onder meer interessant omdat hij afwijkt van veel andere films uit deze periode. De nadruk ligt minder op de bevrijdingsfeesten, en er zijn meer beelden van een verwoest Nederland.

De film is gemaakt door Alex Roosdorp en Marie Roosdorp-van de Berg. Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 begonnen zij met het maken van filmopnamen van het verwoeste land dat zij aantroffen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. En niet alleen de verwoestingen, maar ook het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer opgang komt. De feesten, de armoede, de eerste herstelwerkzaamheden en de vele reizenden.

Herwinnen door werken is op 3 mei te zien in Filmmuseum Eye en vanaf 2 mei in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Fragmenten uit de teruggevonden film

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie