Dark
Light

Koning aanwezig bij tachtigste herdenking razzia van Putten

1 minuut leestijd
Vrouwtje van Putten. Monument ter nagedachtenis aan de razzia van Putten, ontworpen door Mari Andriessen
Vrouwtje van Putten. Monument ter nagedachtenis aan de razzia van Putten, ontworpen door Mari Andriessen (CC BY-SA 4.0 - HenkvD - wiki)

De tachtigste herdenking van de razzia van Putten wordt begin volgende maand bijgewoond door koning Willem-Alexander. Op 1 en 2 oktober 1944 voerde de Duitse bezetter een razzia uit in het Gelderse dorp, waarbij een groot deel van de mannelijke inwoners van Putten werd weggevoerd naar verschillende concentratiekampen. In totaal kwamen 552 mensen om het leven.

Voorafgaand aan een stille tocht en een kranslegging bij het monument De Treurende Weduwe, ook wel bekend als Vrouwtje van Putten, spreekt de koning met verschillende nabestaanden. Ook woont hij een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk bij.

De razzia van Putten gold als een vergeldingsactie voor een aanslag van een verzetsgroep op officieren van de Wehrmacht. De herdenking van de razzia wordt ieder jaar op 2 oktober georganiseerd door de gemeente Putten in samenspraak met Stichting Oktober 44.

Het is niet voor het eerst dat een lid van het koninklijk huis Putten bezoekt om de razzia te herdenken. Koningin Wilhelmina bezocht het dorp na de bevrijding in 1945 en koningin Juliana onthulde vier jaar later het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia. Koningin Beatrix was in 1994 in Putten aanwezig bij de vijftigste herdenking en woonde in 2019 ook de vijfenzeventigste herdenking bij.

Boek: De kinderen van Putten

×